© Powered by SiteSpirit

 
logo.png


Bedrijfsbezoek 28 oktober 2019 - Crematorium Yarden Haarlem

28 oktober 2019

header_yarden.jpg

Maandag 28 oktober stond het bedrijfsbezoek gepland bij Crematorium Yarden met circa 30 leden van de OVS. Buiten is het al aardig donker als we aankomen op de parkeerplaats. Deze mooie locatie ligt ten noorden van Haarlem. De lichte vertrekken en de warme inrichting zorgen dat je je bij binnenkomst snel op je gemak voelt, ook al is het voor enkele gasten wat dubbel. Er kunnen veel herinneringen zijn op deze bijzondere plek.


We werden ontvangen door locatiemanager Floris Jansen met een kopje koffie in de familiekamer van dit indrukwekkende pand. Daarna mochten wij mee naar de vernieuwde aula. De vuurkorven op de achtergrond zorgden voor een sfeervolle setting. Ron van der Aar opende hier het bedrijfsbezoek met wat weetjes. Sinterklaas heeft nog wat budget nodig; er komen 2 AED's extra in het dorp; de aankondiging van de kerstborrel bij de Liedehoeve op 15 december en de nieuwjaarsreceptie op 4 januari 2020 voor alle Spaarndammers en bedrijven.


Nieuwe leden Ruud en Mariska Meinders worden voorgesteld. Daarna kreeg Floris het woord, die gelijk met het grote nieuws van start ging. Vanmorgen om 10.00 uur werd het hele bedrijf geďnformeeerd dat Yarden na een aantal jaren met wat financiële strubbelingen overgenomen is door Dela.


Floris vertelde dat Driehuis Westerveld het oudste crematorium is en opgericht is in 1914 door dr. C.J. Vaillant. Tegenwoordig zijn er ongeveer 150.000 sterfgevallen per jaar. Daarvan wordt ongeveer 2/3 gecremeerd. Enkele jaren terug was de bezetting van de crematoria 100%, maar de laatste jaren zijn er veel crematoria bijgebouwd, zodat de bezetting niet zo goed meer is. Eigenlijk zou gestopt moeten worden met bouwen maar dit is niet de verwachting. Gelukkig zorgt de vergrijzing ervoor dat de komende jaren het aantal crematies nog flink zal toenemen.


Geschiedenis van Crematorium Yarden Haarlem. Dit crematorium is In 2001 gebouwd. Het was een gezamenlijke onderneming van gemeente Haarlem (50%), Yarden en 3 uitvaartondernemers tezamen (beiden 25%). In 2012 heeft Yarden het crematorium geheel overgenomen.


Floris is ruim 5 jaar Locatie manager. In 2016 kreeg hij op een vrijdagmiddag te horen dat de aula per direct gesloten moest worden. De constructie vertoonde gebreken en was onveilig. Onderhoud en het ontwerp waren de boosdoeners.


Inmiddels zijn 26 spanten in de aula vervangen, net als 1000 m2 glas en profielen. Gedurende anderhalf jaar is er hard gewerkt om alles weer up en running te krijgen. In april 2019 kon de aula weer in gebruik worden genomen.


Het hele crematorium is ingericht volgens een nieuw concept: Feeling Environment. Hierbij krijgen alle ruimtes een sfeer die past bij de emoties tijdens een uitvaart. Alle ruimtes krijgen allemaal hun eigen kleuren, materialen, geuren, uitzicht, vorm en audiovisuele middelen. Het gaat allemaal om gevoel.


Floris informeerde ons verder over de nieuwste ontwikkelingen in de uitvaartbranche. Zo zijn ze bezig om resomeren – dat in Amerika al gebruikelijk is – in Nederland wettelijk geaccepteerd te krijgen. Met deze techniek wordt het lichaam in natronloog afgebroken tot een kleine hoeveelheid wit poeder. Dit is een milieuvriendelijker techniek dan begraven of cremeren.


In Amsterdam Zuidoost wordt een multicultureel uitvaartcentrum gebouwd. Dit uitvaartcentrum is ontwikkeld op basis van gesprekken met 160 verschillende culturen en kan alles bieden wat vanuit deze culturen bij een afscheid wordt gewenst. Met een video kregen we een indruk van dit mooie ontwerp.


Floris sluit af met aan te geven dat er gemiddeld zo'n 5 plechtigheden per dag kunnen plaatsvinden en gemiddeld 600 crematies per jaar. Door de verbouwing zijn de open dagen voor de particuliere gasten en de zakelijke uitvaartleidsters weer goed bezocht. Hij ziet een mooie toekomst met nieuwe uitdagingen tegemoet.


Daarna werd het woord gegeven aan Koos Pijnaker die samen met Esther Molenaar Bureau Bewust Verzekerd runt. Hun bedrijf is gevestigd in de BakkeRij in Haarlem. Zij geven pensioenadvies en advies op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid gericht op werkgevers en zelfstandigen.


Koos informeerde helder over alle voor en nadelen voor ZZP'ers. De wettelijke regelingen voor pensioen en overlijden zijn – zeker voor ondernemers – zeer beperkt. Het is verstandig om daar op tijd over na te denken.


De AOW-leeftijd is nu bevroren op 67 jaar tot 2024, maar we moeten er rekening mee houden dat die in de toekomst verder stijgt als de levensverwachting ook omhoog gaat.


Daarna hebben we een mooie rondleiding gehad, waarbij vooral de ovenkamer en de technische ruimte een bijzondere ervaring was. We sloten af met een gezellige netwerkborrel.  


Evenemententeller

mei bedrijfsbezoek

Dokter W. Nijestraat 34 - 2064 XC Spaarndam - info@ondernemersspaarndam.nl